Preberi članek

Oktober 2018

Preberi članek
03
Preberi članek
16h00
|
Las Muchisimas/Izjemne dame

Vabljeni v Linhartovo dvorano Cankarjevega doma na slovensko premiero plesne predstave Las Muchisimas/Izjemne dame (režija in koreografija: Mariantonia Oliver; sodelavci: Montse Colome, Joana Gomila, Conrado Parodi, Jaume Manresa, Gracia Moragues, Mona Belizan, Ana Pandur Predin, Marine Budin, Katja Somrak, Elene Rotger, Angela Nicolau; izvajalke: Maja Čučnik, Barbara Gortnar, Meoda Pavlič, Maja Muševič, Maria Lluisa  Cerezo, Dolores Vives, Maria Angels Cunill, Teresa Barcelo, Estrella Freixas, Rosa Capdevila, Margarita Nicuesa Tejedor, Margarita Oferil, Antonia Garau, Mona Belizan, Pilar Moreno, Catalina Rodagut, Elisa Santos).

Ljubljana, Cankarjev dom

06
20h00
|
Labirint

Vabljeni na premiero najnovejše predstave Labirint koreografov Michala Rynie in Nastje Bremec Rynia. Premiera bo v soboto, dne 6. oktobra 2018,  ob 20. uri, na velikem odru SNG Nova Gorica. Ponovitvi še v nedeljo, 7.10. ob 17.00 in torek, 9.10. ob 20.00.

 

Veliki oder SNG Nova Gorica

07
Preberi članek
21h15
|
Parada plesa: Neža Banovec & Anton Volkov

Neža Banovec je balerina, ki je pravkar končala ljubljanski Konservatorij za balet in zaradi njenega talenta so jo sprejeli direktno v drugi letnik munchenske akademije Iwanson. Za nekaj časa bo tako baletne špice zamenjala za bose noge modernega plesa, nemčija pa ji bo odprla marsikatero možnost v njeni mladi karieri. Tanger Anton Volkov pa vas bo povabil v nov tango studio El Beso in predstavil knjigo v slovenskem jeziku Objem med dvema korakoma. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

08
19h30
|
Fight Bright

Plesna predstava skupine Milan Tomášik & Co Fight Bright se zavzema za pristno zaznavo, prepoznavanje, sočutje in dialog. Silo uporablja za znanje in obrambo, nikoli za napad. Tveganje izkorišča za samouresničevanje. Ustvarja silovito moč, ki odvede duha nazaj k izvoru njegovih spopadov. Prepletanje koreografije, scenografije in avtorske glasbe ponuja prefinjeno estetsko izkušnjo, ki prestopa meje materialnega ter osvetljuje polje energije, misli in idej. Zamisel in koreografija: Milan Tomášik, asistentka koreografa: Špela Vodeb, ustvarjalci in izvajalci: Diego Alvarez Sanóu, Alessandro Sollima, Špela Vodeb, Tina Valentan, Milan Tomášik. Premiera 8. oktobra, ponovitvi 9. in 10. 10. v Plesnemi teatru Ljubljana.

Gallusova dvorana Cankarjevega doma

12
Preberi članek
20h00
|
NOR.MAL

Vabljeni 12. in 13. oktobra ob 20.00 uri v Plesni Teater Ljubljana na ogled predstave NOR.MAL (avtorstvo, koreografija in ples: Veronika Valdés; soustvarjanje in ples: Tajda Podobnik; avtorska glasba: Laren Polič Zdravič; kostumografija: Sara Smrajc Žnidarčič; oblikovanje luči in tehnične rešitve: Janko Oven; video: Nika Ham; zunanja očesa: Andreja Kopač, Sara Smrajc Žnidarčič, Katja Somrak; kreativna producentka: Katja Somrak; asistentka producentke: Eva Posedel).

Plesni Teater Ljubljana

16
19h30
|
Ljubezen, poglavje 2

Brez baletne obutve, zgolj v črnih nogavicah. Šest plesalcev izraelske skupine L-E-V se v njih počuti odlično. Za to so namreč tehnično vrhunsko usposobljeni. Trije moški in tri ženske v različnih kombinacijah drsijo po odru. Ženska daje ritem, ki vzpostavlja razmerje, moška telesa se ji prilagajajo in ji sledijo. Razmerja se nikoli ne zaključijo v duetu, v točki, proti kateri ves čas težijo, a je nikoli v resnici ne dosežejo. Hitro postane jasno, da je Ljubezen, poglavje 2 koreografov Sharon Eyal in Gaia Beharja pravzaprav zgodba o samoti, odsotnosti ljubezni, pomanjkanju sreče in pogrešanju intimne skupnosti. In bolj kot iščejo ljubezen, bolj obsedeno, agresivno in strastno se do nje poskušajo prebiti, manj možnosti imajo zanjo, predvsem pa manj upanja. Partitura didžeja Orija Lichtika se izogne vsaki melodiki in harmoničnim strukturam, gradi na mreženju ritmov, njihovem povezovanju, predvsem pa stopnjevanju in bogatenju s hipnotičnimi elementi hrupa. Koreografija ji predano in (edino) smiselno sledi. Tehnično perfektni, avtorsko prepoznavni plesalci uro trajajoči »tour de force« zdržijo brez težav. Enako kot bolečina nedosegljivega se razplamteva tudi njihov koreografski besednjak, vpet v metronomsko natančno glasbeno matrico. Ki jo v točki vrhunca, tam, od koder ni več vrnitve, prekine –odrska zavesa. Drugemu poglavju sledi tretje? So se plesalci sploh ustavili? Odsotnost emocij plesalcev in prevladovanje rezkega kovinskega ozračja, ki ga določa glasba, nas prepričujeta, da ne. Res je, ljubezen pri Sharon Eyal in Gaiu Beharju nima vedno najbolj veselega obraza. Prej je to hladnokrven poker, prej zgolj pot do nje kot ona sama. Res govorimo o ljubezni? Kreacija: Sharon Eyal, sokreacija: Gai Behar, glasba: Ori Lichtik.
 

Gallusova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani

20
Preberi članek
19h00
|
Predmetenje

Vabljeni 20., 22. in 23. oktobra ob 19. in 20.30 uri v Plesni Teater Ljubljana na ogled predstave Jana Rozmana Predmetenje/Thinging (koncept in izvedba: Jan Rozman; dramaturgija: Julia Kern Turbahn; oblikovanje svetlobe: Urška Vohar, kostum: Kiss the Future; svetovalec za scenografijo: Dan Adlešič;izvršna producentka: Sabina Potočki).

Plesni Teater Ljubljana

19h00
|
Predmetenje

V svojem novem performansu se koreograf, performer in improvizator Jan Rozman sooči s stvarmi – s predmeti, ki ga obkrožajo, pa tudi z občutki in idejami, ki jih ti predmeti sprožajo. Predmetenje je visceralni odziv na svet stvari v katerem živimo. Je premeten in ljubi reči. Gledališki oder postane prostor stika med živo in neživo materijo; okolje, v katerem stvari lahko vzpostavljajo odnose, komunicirajo in soobstajajo – ter ob tem morda razkrijejo tudi svojo drugo plat. Predstave se bodo odplesale: 20.10. ob 19.00 in 20.30, 22.10. ob 20.30, 23.10. ob 19.00 in 20.30 v Plesnem teatru Ljubljana; 29.10. ob 20.00 v GT22, Moment v Mariboru ter 07.11.ob 19.00 in ob 21.00 v Kunsthaus KuLe v Berlinu.

PTL, GT22, Kunsthaus KuLe

19h30
|
Le plesat me pelji

V soboto, 20. oktobra 2018, se bo na državnem srečanju v Žalcu predstavil cvet slovenskih odraslih folklornih skupin. Na drugem delu prireditve Le plesat me pelji, ki poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, se bo na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu zvrstilo devet folklornih skupin, ki so se na državno srečanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj. Prireditev bo spremljala tudi strokovna komisija, ki bo najboljšim lahko podelila zlata priznanja s pohvalo v šestih kategorijah, svojega zmagovalca pa bo izbralo tudi občinstvo. Na drugem delu prireditve Le plesat me pelji 2018 bodo sodelovale naslednje folklorne skupine: Folklorna skupina Metla KTD Miklavž pri Ormožu; Folklorna skupina Tine Rožanc – mladi; Akademska folklorna skupina France Marolt; Folklorna skupina Podkev KTD Miklavž pri Ormožu; Folklorna skupina Ponikve; Mladinska folklorna skupina Mengeš; Folklorna skupina Dragatuš; Folklorna skupina Klas Horjul; Folklorno društvo Gartrož. Le plesat me pelji je vseslovenska prireditev, na kateri bo sodelovalo devet folklornih skupin, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije ter s tem dokazale svojo inovativnost in kakovost. Letos se je na območnih srečanjih predstavilo okrog 200 odraslih folklornih skupin, 54 pa jih je napredovalo na sedem regijskih srečanj, na katerih so nastope skupin ocenjevali selektorji Tanja Drašler, Klemen Bojanovič in dr. Urša Šivic. Sedemnajst skupin z najbolje ovrednotenimi programi je dobilo možnost nastopiti na državnem srečanju, osem izmed njih jih je poleti že plesalo v Beltincih na prvem delu prireditve Le plesat me pelji.

Žalec

21
Preberi članek
21h15
|
Parada plesa: Kristina Zarič & Fred Realness

V Paradi plesa, vam predstavljam Kristino Zarič, tisto energično svetlolaso hiphoperko, ki pravi da jo ples osrečuje, da je s plesom v drugi dimenziji. Je plesalka, pedagoginja in koreografinja, njen domači teren pa je v Kranju, kjer domuje Plesni klub Impuls. V posebni dimenziji je tudi Fred Realness, plesalec iz Anglije, ki je eden najboljših pedagogov poppinga in lockinga in je bil navdušen nad slovenskimi plesalci na njegovi delavnici. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
 

TV3

25
Preberi članek
20h00
|
Firebird/Ognjeni ptič

Vabljeni 25. oktobra ob 20. uri v Plesni Teater Ljubljana na ogled predstave Firebird/Ognjeni ptič (zamisel: Ana Pandur, Andrej Predin, koreografija, plesna izvedba, Dance: Ana Pandur; glasba, kitara: Giani Poposki; oblikovanje kostumov: Zarja Predin; oblikovanje svetlobe: Mitja Novak; video: Hana Vodeb, Katarina Morano; foto: Drago Videmšek, Zarja Predin; produkcija: Ana Pandur, PKD Flamenko; koprodukcija: Cankarjev dom, Plesni Teater Ljubljana).

Plesni Teater Ljubljana

Preberi članek
Preberi članek
Svetovno v latinu. Žan in Ana Stajan na 44. mestu. Pogrešala sva podporo trenerja Vedrana Čelića!
Brat in sestra prvič na svetovnem prvenstvu za mladince
Lana Smolnikar & Klara Senica. Janu Ravniku sva hvaležni za ves trud, potrpljenje ...
Leto 2016 si bova zapomnili kot prelomno leto, saj sva takrat dobili možnost sodelovanja ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Lahko noč, skrbi!
Severa in Gal Gjurin premierno predstavila spot Lahko noč, skrbi!
Prihodnjo nedeljo! Štart tretje sezone kuharske oddaje Zdravo, Tereza!
Tokrat snemam oddaje v Sloveniji in vabljeni k ogledu vsako nedeljo ob 17.40 na POP TV
Preberi članek
Preberi članek